Online EMDR om je bevalling te verwerken

Je bevalling is zwaar, heftig en pijnlijk, maar bij het zien van je baby ben je de pijn alweer snel vergeten, dat is het verhaal wat je vaak wordt verteld.  De realiteit kan echter behoorlijk anders zijn. Bijvoorbeeld als de bevalling niet is gelopen zoals je van tevoren had gedacht. In plaats van een bijzondere gebeurtenis, is je bevalling een hele ingrijpende ervaring geweest. Helaas komt dit meer voor dan je in eerste instantie denkt. Zo’n 10 tot 20% van de vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch.

Bij een trauma denk je snel aan heel heftige gebeurtenissen. Een trauma wordt echter gekenmerkt door verlies van controle en gevoel van machteloosheid, wat heel vaak voorkomt binnen een bevallingsituatie. Vastlopen in de verwerking van je bevalling zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, denkt en reageert. Vaak merk je dat je jezelf niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen te maken kunnen hebben met je heftige bevalling. Het kan zijn dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. 

  • Je voelde je tijdens je bevalling machteloos, alleen, angstig of onzeker.
  • Je kijkt met een negatief gevoel terug op je bevalling, terwijl iedereen zegt dat het een heel normale bevalling was.
  • Je voelt je schuldig over het verloop van je bevalling.
  • Je had het gevoel dat jouw leven of dat van de baby in gevaar was.
  • Praten over je bevalling roept veel emotie op en dat doe je dus ook niet.
  • Nu je weer zwanger bent roept de gedachte aan weer een bevalling angst en onrust op. 

Na een traumatische gebeurtenis kan je een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Bij een bevalling noemen we dit een postpartum PTSS. EMDR is dan een eerste keus behandeling om je van deze klachten af te helpen. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een wetenschappelijk bewezen methode om nare, traumatische herinneringen te verwerken. 

Hoe werkt online EMDR?

Ik zal je vragen aan de nare gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Hiermee wordt het verwerkingsproces opgestart. Wanneer je de gebeurtenis voor de geest haalt zal ik tegelijkertijd afleiding aanbieden. Deze afleiding heet in psychologische termen werkgeheugen belasting. Wanneer het werkgeheugen voldoende belast wordt neemt de lading op de nare herinnering af. In veel gevallen vind de werkgeheugen belasting plaats d.m.v. van oogbewegingen. Bij online EMDR doe ik dit met een programma waarbij je een balletje op je scherm ziet die heen en weer gaat. De bedoeling is om met je ogen te volgen zo snel als je kunt. Ook maak ik gebruik van andere vormen van werkgeheugen belasting zoals bewegingen en spellingstaken, die we ook allemaal via beeldbellen kunnen doen. Je brein gaat dan vervolgens een andere manier vinden om de nare herinnering op te slaan. De scherpe randjes gaan er van af, het beeld kan vervagen en je zal ervaren dat je het weer aan kan om naar de nare gebeurtenis te kijken.

Je brein heeft ongeveer 48 uur nodig om een samenhangend verhaal te vormen na een (traumatische) ervaring. Na deze 48 uur kan EMDR al ingezet worden. Wacht daarom ook niet te lang met hulp zoeken na een ingrijpende bevalling. In de praktijk zie ik vaak dat moeders, door te lang te wachten met behandeling, andere klachten hebben gekregen zoals gevoelens van somberheid of depressie. Als het gaat om een eenmalig trauma, zoals een bevalling of verlieservaring (denk aan een miskraam, verlies door vroeggeboorte of abortus), zijn vaak na enkele sessies klachten al sterk verminderd.

Ben je benieuwd of een EMDR behandeling wat voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.