Een psycholoog speciaal voor (aanstaande) moeders

Waarom eigenlijk een psycholoog speciaal voor (aanstaande) moeders? 1 op de 10 vrouwen ervaart psychische klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling! Iedereen heeft dus wel iemand in zijn omgeving die daar in meer of mindere mate last van heeft. De veranderingen die het moederschap met zich meebrengt kunnen je enorm overvallen. Alles verandert: de relatie met jezelf, je partner, je dagritme… Echt alles!.

  • 1 op 5 vrouwen heeft last van psychische klachten tijdens of na de zwangerschap.

Het krijgen van een kind is de grootste verandering die in je leven kunt doormaken. Het is echt een life event: een ingrijpende gebeurtenis net als verhuizen, scheiden en de dood van een geliefde. Zo’n gebeurtenis vergt veel energie en aanpassingensvermogen en kan je gemakkelijk uit balans brengen. Volgens psychologen kan een mens met een gemiddelde draagkracht één life event per jaar aan. Maar wat je ziet is dat vrouwen juist in het jaar van hun zwangerschap ook gaan verhuizen, trouwen of verbouwen. Dan heb je gewoon (te) veel op je bordje.

Psychische klachten tijdens de zwangerschap en in de jaren daarna komen daarom ook veel voor. Ongeveer twintig procent van de vrouwen die zwanger zijn voelt zich bovengemiddeld somber of angstig. Eenzelfde aantal kampt na de geboorte met psychische klachten. Eigenlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg. Want nog veel groter is de groep daaronder die er niet in slaagt weer in balans te komen, die haar draai niet kan vinden, maar daar geen woorden aan weet te geven.

Waarom ontstaan juist in deze tijd psychische klachten bij (aanstaande) moeders?

Somberheid en angst onder zwangeren en jonge moeders is eigenlijk van alle tijden. Maar de hoge verwachtingen die wij als vrouwen nu van onszelf en van het leven hebben maken het er niet beter op. Het kan allemaal anders uit vallen dan dat je had verwacht; het lukt maar niet om zwanger te worden, de bevalling gaat niet zoals je hoopt, lichamelijk word je maar niet de oude, je kind huilt de hele dag en je bent doodmoe. Je kan hierdoor in een negatieve spiraal raken, ziek thuis komen te zitten of relatieproblemen krijgen. Niet voor niets zijn er zo veel scheidingen in de eerste jaren na de geboorte van een kind. Bovendien spelen de hormonale veranderingen een rol en komen tijdens een zwangerschap vaak allerlei onverwerkte jeugdervaringen naar boven. Zwanger zijn en zelf moeder worden maakt dus veel los.

We leven tegenwoordig in een baby-minded cultuur en die zorgt ervoor dat je als moeder te weinig tijd krijgt om te wennen aan het moederschap. Je partner is binnen de kortste keren alweer aan het werk en de kraamhulp is ook zo weg. Maar die transitie is niet niks, zowel fysiek als mentaal. Dat doe je er niet zomaar bij. Begeleiding door een professional die hierin is gespecialiseerd is daarom dus eigenlijk geen overbodige luxe, gun jezelf dat dan ook.